Hout....Ecofriendly

Klimaat, CO2 en hout

Klimaatverandering raakt alle­­ delen van de samenleving. De energiesector zet vol in op een omslag van fossiele brandstoffen naar wind en zonne-energie.

Onder andere de bouwsector blijft achter.

De bouwsector met de sterk vervuilende betonindustrie wordt hard getroffen door de ‘stikstofuitspraak’.

De wereldwijde betonproductie draagt ongeveer 8 procent bij aan de totale uitstoot van CO, de hoofdoorzaak van klimaatverandering. We zijn gewend om vloeren, wanden en kolommen in beton te gieten terwijl innovaties in constructies van gelamineerd hout dit omslachtige proces onnodig maken. Hout is eenvoudiger te bewerken, te demonteren (circulariteit) en aan te passen. Door met hout te bouwen maken we gebouwen die langdurig tonnen koolstof opslaan in plaats van het uit te stoten. Beton zouden we alleen nog moeten gebruiken waar het niet anders kan.

Milieuvoordelen Nordic EcoHome

Belangrijkste MILIEU technische voordelen van houtbouw ten opzicht van traditionele bouw:

Duurzame bosbouw

Om hout op grote schaal in te zetten in de bouw hebben we duurzame bosbouw nodig. Wij gebruiken FSC ® (C-108038)-gecertificeerd hout voor onze woningen.Door bomen op tijd te oogsten wordt snel koolstof vastgelegd.

Een boom absorbeert koolstof zolang hij groeit.

Hout is het enige bouwmateriaal dat zichzelf reproduceert onder invloed van zonlicht, warmte en voedingstoffen zoals CO2. Wat een zegen!

.

Aardbevingbestendige huizen

We zijn met verschillende klanten in gesprek vanuit regio Groningen vanwege de aardbevingbestendigheid van een houten woning.

Loghuizen zijn in vergelijking met traditionele woningen in hogere mate aardbevingsbestendig omdat de structuur zowel flexibel als tegelijkertijd stevig is.

De video hiernaast laat zien wat er met een houten huis gebeurt tijdens een schudtafel-test die een aardbeving van meer dan 7 op schaal van Richter simuleert.

Gelamineerd hout

We moeten dit moment aangrijpen om met de bouw een nieuwe richting in te slaan. Bouwen met een moderne techniek als gelamineerd hout is nog zoiets als rijden met een elektrische auto voordat Tesla bestond: heel bijzonder. 

Met de bouw van één houten huis kunnen we de koolstof van honderd naaldbomen juist ‘vastleggen’ en ruim honderd ton CO2 besparen.

Een transitie in de bouwsector is onvermijdelijk en nieuwe bouwtechnieken moeten worden gezien als een kans. Als we nu investeren in een grootschalige transitie om beton te vervangen door hout zullen we vooroplopen. Laat de klimaatcrisis het begin zijn van een nieuwe, houten eeuw.

Mock up folder Plus Puu - Nordic EcoHome

Blijf op de hoogte

U kunt hieronder brochures aanvragen van houten huizen en ook hebben we een aantal schetsontwerpen verzameld als download.

Alle woningen zijn naar wens aanpasbaar en indeelbaar.  Een levensloopbestendige woning met een slaapkamer beneden bijvoorbeeld? Een extra badkamer beneden?

Veel is mogelijk, vraag het na!