Oostwold: boren en klei

Water..

De kavel was zo vreselijk nat, dat we na overleg hebben besloten om drainage aan te leggen, dat is afgelopen donderdag gebeurd. Want vrijdag zouden de palen geboord worden. Tot onze verbazing kwam er donderdag een grote palenboormachine aan gereden. De chauffeur stapte uit en die zei, ik ga hier niet op…..nat, nat, nat.

Na een uurtje gebel en gepraat en gebeld en gepraat, werd er besloten dat er het weekend een pomp op de drainagebuizen moest worden aangesloten, dus er kwam een pomp die werd aangesloten…….maar dat ging drup, drup, drup, dat schoot niks op.

De buizen zaten vol met water maar het kwam er niet uit.

Toen heeft jos zondag besloten om de slangen los te snijden, en ja hoor daar kwamen de  bakken water al aan,  gelukkig maar. Geluukig een paar droge dagen en dat helpt ook.

Want toen kon er maandag geboord worden, een prachtig systeem, een hele dikke boor gaat de grond in, die haalt een hele hoop grond, bij ons hele vette harde klei,  te voorschijn en dan staat de cement wagen erbij, die stort daar een paal van cement in.

Dus nu hebben we 23 palen in de grond, plus een hele hoop bulten klei, wat eruit is gekomen. Dat moet nu weer ergens worden bewaard. Want je kunt er moeilijk borden of dakpannen van bakken.

De volgende stap is volgende week de sonische test, om de palen te controleren  als dat goed is dan komt tom-bouw om te beginnen met het fundament. 

Verdere voorbereiding..

Ondertussen moest er worden nagedacht waar de stopcontacten moeten komen.

Ook komt er in de kruipruimte een grote plasticzak van 3000 ltr te liggen met een pomp, en regeling voor regenwater opvang,  want daar gaan we de wc’s mee spoelen en de wasmachine op laten draaien en natuurlijk voor de tuin. Een extra milieu dingetje.

Afgelopen zondag zijn we nog bij Steven en Jan lang geweest in Wagenborgen, zij bouwen ook een loghuis van Nordic EcoHome, zie ook hun blog. Van Steven nog wat handige tips en trucs gekregen.

Jos en Ankie Degenkamp, toekomstige bewoners van een Nordic EcoHome loghuis in Oostwold