Oostwold: De basis..

Het fundament..

Alweer een paar weken voorbij, het fundament is nu helemaal klaar en alles is opgeruimd, het ligt vredig te drogen en te wachten op het huis wat het moet dragen. Want het fundament is toch de basis van het huis.  

Wat er nu te zien is op de foto’s is dat de broodjes liggers zijn aangebracht en daarna de cement vloer. Daar bovenuit zijn alle leidingen waar de kabels enzovoort doorgetrokken moeten worden ook de afvoeren voor wc’s,  douche en wastafels zichbaar. Ook ligt de waterzak nu al onder de vloer. Dat is wel een mooi milieu leukigheidje om met regenwater de wc’s,  de wasmachine en tuin van water te voorzien.  

De kachel..

Verder zijn we op bezoek geweest in heerenveen bij tigchelkachel. We stoken nu met een massieve speksteen kachel, dat bevalt heel goed, maar het verplaatsen van die kachel heeft nogal wat voeten in aarde. Het principe van dit soort kachels is dat je 1 a 2 x per dag stookt,  de kachel gewoon uit laat gaan, dan slaat de kachel de warmte op in de stenen, zodat je de hele dag heerlijke warmte hebt met een minimum aan hout en werk. En de tigchelkachel is nog weer zuiniger en schoner qua uitstoot.  En deze  zijn er in kleur, supermooi, onze voorkeur gaat nu uit naar groen of purper. Dat is een beslissing die we gauw moeten nemen, want de levertijd is 9 maanden. Deze kachel gaat ongeveer 3 kuub hout per jaar verbruiken, mooie bijkomstigheid is dat het goedkoopste hout, zoals wilg, els, berk, den, spar, eigenlijk alle zachthout soorten hiervoor het geschikste zijn. Maar ook pallet hout is geweldig.  

Als het huis wind en waterdicht is, willen we de kachel al installeren, lekker om daar dan binnen aan het werk te zijn.  

Nu nog een maandje wachte op het pakket van Eurohonka uit Finland en dan kunnen we aan de slag. 

Jos en Ankie Degenkamp, toekomstige bewoners van een Nordic EcoHome loghuis in Oostwold